El Román Via-Dufresne Saus i l’Eloi Fernández Puig són dos estudiants de 2n de Batxillerat participants del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. A la Fase 1 del Programa, les Estades científiques a MónNatura Pirineus, el Román va participar al projecte de química “Fotosíntesi artificial: llum i aigua com a fonts d’energia” i l’Eloi al d’astrofísica “Finestres al cel, una visió completa de l’astronomia actual”. Un cop finalitzades les Estades, els dos van haver d’escriure un article científic per entrar a la Fase 2 del Programa.

Hola, tornem a ser els de biodiversitat! Què tal esteu? Nosaltres súper bé... però només queden dos dies i ja serà dissabte, teniu ganes de veure’ns? Nosaltres sí, encara que trobarem molt a faltar tots els bons amics que hem fet aquí, però sempre ens quedaran els records <3.

Ens toca als fotosintètics una altra vegada resumir-vos tot el que ha passat durant el dia d’avui. Nosaltres hem començat fent teoria (per variar), però hem acabat en una situació completament diferent. Fent Curling humà al porxo i carreres d’avions. Es podria dir que ha estat la millor activitat fins ara, juntament amb la carrera d’Hydro-Cars que s’ha disputat al circuit de MónNatura Pirineus. Els nostres companys de canvi climàtic s’han estat entretenint tant pel matí com per la tarda treballant amb el projecte final. Bona sort companys! Des d’aquí us enviem una salutació!

Avui, els d’astro hem fet un tastet de les nostres nits d’observació als companys d’altres projectes (sense frustració i cansament, però també sense llet i galetes). Hem intentat sintetitzar els nostres coneixements i ensenyar-los a identificar constel·lacions, planetes i estrelles (probablement han mostrat més interès del que mostraríem nosaltres en una classe de biologia). A part d’aquest intent de treure els nostres companys de la seva ignorància astronòmica, avui el grup de Finestres al cel hem fet la reducció de les imatges de cúmuls fetes ahir i hem fet classe de cosmologia.

Un altre cop ens toca als de forest escriure el blog! Avui hem anat a l’estació d’esquí Port Ainé per fer volar un dron, i aconseguir imatges aèries dels boscos. Ens han explicat l’essencial per fer-los volar: què són, els tipus, què necessitem per utilitzar-los… i fins i tot ens han fet fer un examen!

Després d’una intensa setmana de ciència treballant cadascú en el seu projecte, ha arribat el dia, hem començat un projecte multidisciplinari on tots els nois i noies jugaran un paper clau. Astrofísica, biologia, bioquímica, química i ciències forestals treballant juntes en una nova i apassionant disciplina, l’astrobiologia. Estem sols a l’univers? Quin tipus de vida trobarem en els nous mons que ja hem trobat?

Avui, tornem a ser els mags de proteïnes els encarregats de redactar el que estar passant a MónNatura Pirineus, (tot i que avui només hem estat al vespre al centre). Ha estat un dia molt cansat i ple de sol, ja que avui hem anat els 50 alumnes d’excursió al voltant de l’entorn que ens rodeja, el qual té unes vistes impressionants.

Hem començat l’excursió pujant a bon ritme i després ens hem relaxat gaudint de la fauna i flora que ens envolta. Fins i tot hem vist isards i cabirols, apart de moltes vaques i alguns cavalls.

Avui ens toca fer l’entrada del bloc als de forest, i aprofitarem per desmentir que l’únic que fem és donar voltes pels boscos per agafar fulles dels arbres. El que realment fem els de forest, a part de fer sortides de camp, és realitzar mapes, analitzar-los, i fer taules amb les dades extretes de l’estació meteorològica de MónNatura Pirineus.

Pels no biòlegs us aclarim el títol: les bases nitrogenades de l’ADN són Adenina, Timina, Guanina i Citosina. Les inicials són coincidents amb les inicials del títol; per cert, està ordenat per la complementarietat de bases.


Avui ens toca fer el blog als de biodiversitat; per tant, us desmentirem totes les calúmnies que els altres han dit de nosaltres i explicarem allò que passa de veritat a MónNatura Pirineus. Primer de tot, dir que hem recollit mostres èticament i afegim que Darwin va fer el mateix.

S’han alineat els astres i avui, nosaltres, els de Finestres al cel (més astròlegs que astrònoms), anem al ritme de la gent normal. Bé, més aviat, són els núvols els que s’han alineat (a sobre nostre). De moment, no hem observat gaire: entre l’avaria del telescopi gran i les males condicions del cel d’ahir, només hem pogut observar les dues primeres nits (esperem que això millori).

Avui els encarregats d’escriure el blog som els biotecnòlegs / biomèdics / bioinformàtics / genetistes... En resum, som uns mags. I ho diem perquè formem part de les 4 famoses cases de Hogwarts (Eppendorf, Autoclau, Crisprcas i Histidine). Com podeu veure, els nostre projecte està ambientat en Harry Potter.

Hem fet de tot, des de modificar gens fins a viatjar en el temps, però amb el que més hem après ha estat el rap del plasmidi, mireu-lo: https://www.youtube.com/watch?v=QFfUFyUvP-w

En el dia d’avui els que informem serem els químics, que per cert hem descobert que com que tenim un Quantum Yield del 0% tenim el potencial de fer la fotosíntesi amb el 100% d’eficiència. També som formes de vida basades en el carboni, la qual cosa és molt bioclimàtica. Com el centre.

Els 51 participants de l’onzena edició del Programa Joves i Ciència ja són aquí a MónNatura Pirineus! Del 25 de juny al 7 de juliol tindran l’oportunitat de treballar en cinc projectes científics liderats per investigadors de diferents centres de recerca repartits pel món.

Amb el bolígraf a mà i quatre acords trets de la màniga

Escolteu la cançó d’aquests dos tocats de l’ala

M’enduc la ciència i mil experiments al cor,

Però sens dubte vosaltres sereu el millor record.

 

Les converses a taula de caire intel·lectual

Sovint acabades amb rialla espatarrant

Els pocs dies de sol esperats amb tant deliri

Quan el bosc eclosiona esperant que algú se’l miri.

 

Som 51, no en sobra ni en falta pas un

Tots tant diferents, i tant sorprenents

Som 51, no en sobra ni en falta pas un

Els nostres companys d’ecosistemes han analitzat mostres de clorofil·la i ammonits dels estanys. Amb els resultats han fet un gràfic explicatiu. També han exposat els articles que aquests dies han llegit i han ampliat temari a partir d’això. A més, estan preparant la presentació que us faran a vosaltres, mares i pares.

Hola! Tornem a escriure-us des dels laboratoris biomèdics, ja portem més de la meitat de les estades a Món Natura Pirineus i estem gaudint molt de l’experiència. Ahir vam rebre una visita de rellevància: l’equip del programa “Quèquicom” de TV3 ha arribat als Pirineus per veure quins són els projectes que estem realitzant dins del programa. Han omplert les instal·lacions de càmeres i micròfons atents a totes les nostres activitats del dia a dia. Estem molt emocionats amb els nostres convidats, però també tristos perquè ja estem arribant a la recta final d’aquesta gran experiència.

Avui ens hem llevat a les 6:30h. Endevineu la raó? Doncs per complaure el nostre esperit naturalista, és a dir, per estudiar “bitxets” i agafar una insolació. Malgrat tenir l’esperança de poder dormir durant el trajecte, ja que hem hagut d’agafar dos vehicles diferents per arribar als estanys de Closell i Naorte, ens ha estat impossible a la majoria. Les úniques que ho van aconseguir van estar l’Anusha i la Marina, fet que ens va despertar una profunda admiració cap a elles.


Avui no hem estat els únics interessats per raspallar pedres i electrocutar peixos.

El Programa Joves i Ciència i Món Natura Pirineus han portat el festival Dansàneu al centre amb la Rufaca Folk Jazz Orchestra. Amb la sinceritat per davant; abans de que comencés ens feia una mica de mandra escoltar dues hores de folk-jazz. Ens pensàvem que constaria d’un espectacle avorrit i pesat. Quan hem arribat al porxo però, tot ha començat a fer més bona pinta. Un escenari molt ben aconseguit, una big band que feia goig i públic que havia pujat des de Son i la resta de pobles de la Vall per presenciar el concert.

Avui ha estat un dia molt emocionant, ja que tots els grups hem realitzat una activitat conjunta a l’aire lliure. Bàsicament, l’activitat consistia en fer una excursió per les muntanyes que envolten el centre de Món Natura Pirineus. Hem estat la major part del dia caminant i gaudint del paisatge que podem veure des d’aquestes altures.

Avui els d’astronomia ens hem llevat a la mateixa hora que els altres (per fi un dia de descans!) perquè ahir no vam poder observar a causa del mal temps. Hem fet teoria sobre les activitats solars, les seves possibles repercussions a la Terra i també hem parlat sobre les simulacions, una gran tècnica per preveure l’evolució de diferents sistemes complexos. També hem fet una pràctica agafant dades d’altres sistemes solars amb més de quatre planetes per comprovar la llei empírica de Titius-Bode.

Pàgines