L’Elisenda Baró i el Lucas Bogaert són dos participants de la tercera fase del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera que tot just aquest any finalitzen el seu pas pel programa i ben aviat començaran els seus estudis universitaris.

Avui ens hem despertat tots morts de son després de l’anterior nit intensa de música. Com és tradició, el millor grup escrivim l’últim post de l’estada (ehem), i ho fem amb una mica de pena perquè aquest ha estat el darrer dia de classe ;C  Però ara no és moment per posar-nos sentimentals, així que, anem amb el resum del dia. 

Hello, welcome to our lab!

Felicitacions a la Carlota d'evolució i a l'Eric de boscos, que han tingut el plaer de celebrar el seu aniversari entre nosaltres! Avui al grup de biotecnologia ens toca escriure el blog, i esperem poder-lo penjar abans que l'últim dia que ens va tocar.

Curiosament, dos dies després tornem a ser nosaltres, els intrèpids de boscos, i comencem explicant el dia dels millors (o això diuen): Astro. Avui han estudiat un concepte que anomenen Cosmologia, que tot i el nom petadíssim, no és més que la història de l'univers. Després han fet un tractament d'imatges d'un exoplaneta, "de cuyo nombre no quiero acordarme". El que sí que resulta, si més no curiós, és l'observació d'electrons i muons que han dut a terme amb la cambra de boira.

Bones xavalada,

Tot i això, hem aprofitat avui per deixar les nostres diferències apart amb la resta de grups durant el treball d’astrobiologia, un projecte interdisciplinari sobre buscar vida en altres altres llocs de la galàxia en els anomenats “exoplanetes”.

Per fi ha arribat el dia, el moment que tots estàveu esperant. Sí, després de cinc llargs dies mossegant-vos les ungles, ens ha arribat l’hora d’escriure. Nosaltres, els intrèpids i enginyosos joves del grup de boscos, forestals, de canvi climàtic, o de mapes (pels amics). Avui ha estat un dia de descans per tots els grups de Joves i Ciència, tots menys uns servidors; ja que anar d’excursió és el nostre dia a dia. De fet, tornar al nostre hàbitat natural ha resultat realment agradable. Hem d’aprofitar al màxim el temps que ens queda amb la nostra estimada Terra...

Vaja! Sembla ser que la selecció natural ens ha triat a nosaltres (biodiversitat) per escriure avui al blog, esperem estar prou adaptats per fer-ho (;

Per variar, no començarem amb el nostre dia, iniciarem amb els altres projectes.

2, 3, 4… ei, hola! Benvinguts al nostre laboratori! Som el grup de biologia molecular i sí, avui ens toca pringar a nosaltres escrivint el blog.

Però abans de parlar-vos sobre la resta dels nostres companys us volem confirmar que els resultats del nostre experiment d’ahir han sigut més que satisfactoris. Per fi hem aconseguit una làmpada per a la tauleta de nit, PERQUÈ TENIM BACTERIS FLUORESCENTS!!!

Hola companys i companyes terrícoles, som el grup d’Astrofísica.

Ens sap molt greu comunicar que, després d’un parell de dies intensos de classes teòriques i treball de camp, hem determinat que la terra és plana. Ha estat una sorpresa per a tots i ens ha deixat perplexes, però tot i així continuarem investigant sobre el tema i us anirem comunicant els nostres avenços en el camp. Algunes de les preguntes més importants per respondre ara mateix són:

- Existeixen dinosaures sota l’escorça plana de la terra?

Fa 13.8 milers de milions d’anys que va succeir el Big Bang, tot i així fins ara no hi ha hagut una generació  de joves científics tan eficient com nosaltres, amb un Φ de 0.00 i estar morts, eh ;).

Com ja haureu notat, som els fotosintètics, el grup que aconseguirà canviar els mètodes de producció d’energia, basant-nos en els meravellosos processos químics de la natura. Hem començat a escriure aquest blog ja fa una hora i encara no hem escrit ni una línia. I és que ara ja és fosc i no podem fer la fotosíntesi!

Els 50 participants de la dotzena edició del Programa Joves i Ciència han arribat avui a MónNatura Pirineus! Des d’avui i fins el 7 de juliol tindran l’oportunitat de descobrir la recerca científica de ben a prop treballant en 5 projectes científics liderats per investigadors/es de diferents centres de recerca d’arreu del món.

Un cop superades les 5 hores d’aventura en autocar fins a Planes de Son, que han aprofitat prou per trencar el gel, han baixat de l’autocar plens d’energia i amb moltíssimes ganes de viure l’experiència!

El Román Via-Dufresne Saus i l’Eloi Fernández Puig són dos estudiants de 2n de Batxillerat participants del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. A la Fase 1 del Programa, les Estades científiques a MónNatura Pirineus, el Román va participar al projecte de química “Fotosíntesi artificial: llum i aigua com a fonts d’energia” i l’Eloi al d’astrofísica “Finestres al cel, una visió completa de l’astronomia actual”. Un cop finalitzades les Estades, els dos van haver d’escriure un article científic per entrar a la Fase 2 del Programa.

Hola, tornem a ser els de biodiversitat! Què tal esteu? Nosaltres súper bé... però només queden dos dies i ja serà dissabte, teniu ganes de veure’ns? Nosaltres sí, encara que trobarem molt a faltar tots els bons amics que hem fet aquí, però sempre ens quedaran els records <3.

Ens toca als fotosintètics una altra vegada resumir-vos tot el que ha passat durant el dia d’avui. Nosaltres hem començat fent teoria (per variar), però hem acabat en una situació completament diferent. Fent Curling humà al porxo i carreres d’avions. Es podria dir que ha estat la millor activitat fins ara, juntament amb la carrera d’Hydro-Cars que s’ha disputat al circuit de MónNatura Pirineus. Els nostres companys de canvi climàtic s’han estat entretenint tant pel matí com per la tarda treballant amb el projecte final. Bona sort companys! Des d’aquí us enviem una salutació!

Avui, els d’astro hem fet un tastet de les nostres nits d’observació als companys d’altres projectes (sense frustració i cansament, però també sense llet i galetes). Hem intentat sintetitzar els nostres coneixements i ensenyar-los a identificar constel·lacions, planetes i estrelles (probablement han mostrat més interès del que mostraríem nosaltres en una classe de biologia). A part d’aquest intent de treure els nostres companys de la seva ignorància astronòmica, avui el grup de Finestres al cel hem fet la reducció de les imatges de cúmuls fetes ahir i hem fet classe de cosmologia.

Un altre cop ens toca als de forest escriure el blog! Avui hem anat a l’estació d’esquí Port Ainé per fer volar un dron, i aconseguir imatges aèries dels boscos. Ens han explicat l’essencial per fer-los volar: què són, els tipus, què necessitem per utilitzar-los… i fins i tot ens han fet fer un examen!

Després d’una intensa setmana de ciència treballant cadascú en el seu projecte, ha arribat el dia, hem començat un projecte multidisciplinari on tots els nois i noies jugaran un paper clau. Astrofísica, biologia, bioquímica, química i ciències forestals treballant juntes en una nova i apassionant disciplina, l’astrobiologia. Estem sols a l’univers? Quin tipus de vida trobarem en els nous mons que ja hem trobat?

Avui, tornem a ser els mags de proteïnes els encarregats de redactar el que estar passant a MónNatura Pirineus, (tot i que avui només hem estat al vespre al centre). Ha estat un dia molt cansat i ple de sol, ja que avui hem anat els 50 alumnes d’excursió al voltant de l’entorn que ens rodeja, el qual té unes vistes impressionants.

Hem començat l’excursió pujant a bon ritme i després ens hem relaxat gaudint de la fauna i flora que ens envolta. Fins i tot hem vist isards i cabirols, apart de moltes vaques i alguns cavalls.

Avui ens toca fer l’entrada del bloc als de forest, i aprofitarem per desmentir que l’únic que fem és donar voltes pels boscos per agafar fulles dels arbres. El que realment fem els de forest, a part de fer sortides de camp, és realitzar mapes, analitzar-los, i fer taules amb les dades extretes de l’estació meteorològica de MónNatura Pirineus.

Pàgines