Accident de Trànsit? Guàrdia Civil.

Pels no biòlegs us aclarim el títol: les bases nitrogenades de l’ADN són Adenina, Timina, Guanina i Citosina. Les inicials són coincidents amb les inicials del títol; per cert, està ordenat per la complementarietat de bases.


Avui ens toca fer el blog als de biodiversitat; per tant, us desmentirem totes les calúmnies que els altres han dit de nosaltres i explicarem allò que passa de veritat a MónNatura Pirineus. Primer de tot, dir que hem recollit mostres èticament i afegim que Darwin va fer el mateix.


Aquest matí nosaltres hem dedicat la classe a aprendre sobre la teoria de l’evolució, filogènies, sistemàtica zoològica i més, passant per homologies, homoplàsies, plesiomorfies, autapomorfies, sinapomorfies i altres. Un temari extens que ens ha fet aprofundir en el món de l’evolució i la biodiversitat.


Els nostres companys de canvi climàtic han extret dades dels satèl·lits de la NASA, gràcies a això han pogut veure les temperatures i precipitacions mitjanes del planeta Terra dels últims trenta anys. Estan avançant en el seu estudi de la climatologia gràcies a les dades que han obtingut amb la petita estació de meteorologia del Centre.


Els que estudien la fotosíntesi han acabat la síntesi de productes d’ahir, que per cert, alguns són molt tòxics. Després d’una classe teòrica bastant afectada per la gana, han comprovat l'eficiència dels catalitzadors sintetitzats. També han après a utilitzar eines informàtiques al laboratori, però haurien de saber gestionar l’aigua de manera bioclimàtica.


Els companys de proteïnes han dedicat el dia a mesurar la quantitat de proteïna GFP mitjançant el procés d’electroforesis. A més a més, han passat de Joves i Ciència al programa Joves i Fruita; han fet smoothies tot triturant diverses fruites, com ara plàtans, prèssecs, etc., amb l’objectiu d’obtenir-ne l’ADN (són molt sans). No obstant, també han trobat un cuc sencer. Finalment, la Cristina, una de les investigadores de la UVIC que els ha estat acompanyant durant la setmana, els ha explicat la seva trajectòria professional en el món de la ciència.


Els d’astronomia, coneguts per les cartes màgiques de tarot, han continuat les llargues hores de teoria amb relativitat i altres coses estranyes que només entenen ells. Avui els queda una nit de núvols de pluja que segur que podran aprofitar.


Un cop hem acabat de dinar hem començat el projecte d’astrobiologia, que té més astro que biologia. Per fi faran alguna cosa de profit, aquests astrònoms, que porten tres nits observant atentament els núvols (s’ha de dir que a classe els hi foten canya i treballen fort). El projecte, en anglès, es basa en fer hipòtesis sobre les possibles formes de vida que podem trobar en determinats exoplanetes. El farem en grups de cinc, que contenen un integrant de cada projecte.


Després de berenar una contundent i boníssima magdalena (que ens engreixa però ens encanta), ens hem disposat a veure la pel·lícula “Contact”. Aquest film tracta sobre la recerca de vida intel·ligent fora de la Terra per part d’una científica americana.


Anna Brusosa, Pep Creus, Àngela Giribet, Aina Baleta, Anna Juanhuix, Sheng Ye, Marta Espina, Laura Rodríguez, Miquel Ponce i Laia Vàzquez.