Adéu pipetes, hola ordinadors!

Avui hem realitzat la nostra última experiència al laboratori, ja que a partir de la setmana vinent ens centrarem en la bioinformàtica. Després d’haver dut a terme la PCR (Reacció en Cadena de Polimerasa) i les purificacions corresponents, hem preparat les nostres mostres per a seqüenciar (llegir l’ADN). Per a fer això hem tingut la sort de comptar amb l’ajuda d’en Roger Anglada, expert en seqüenciació i especialista de la UPF, que serà qui s’encarregarà de seqüenciar les nostres mostres mitjançant la tecnologia “Sanger” a la UPF.

 

Després de llargues però molt ben aprofitades hores de teoria, durant les quals hem treballat tècniques de seqüenciació i espècies invasores, hem fet un Journal Club, és a dir, que en grups d’entre dues i tres persones hem exposat articles científics relacionats amb els temes tractats a l’aula, com per exemple la variabilitat genètica, la filogènia, etc.

 

Per acabar el dia, juntament amb els companys dels altres projectes, hem mirat la pel·lícula “Contact”, que tracta diversos aspectes de l’astronomia, la física i la possibilitat d’una vida extraterrestre. Seguidament, hem fet un debat moderat pels professors del grup d’astronomia sobre temes que aquesta ens ha plantejat.

 

Els nostres companys de biomedicina, mitjançant una enginyosa tècnica de laboratori,  han enganyat als bacteris que contenien un determinat gen, induint-los la sobrepressió d’una proteïna relacionada amb la malaltia de l’Alzheimer. Després han congelat els bacteris per a matar-los, i així poder extreure aquesta proteïna. Ha estat un dia dur, però interessant, atès que han començat a treballar amb la presentació de final del projecte. Seguint amb la bomba de “La Vanda”, avui els membres formants han dissenyat la mascota oficial de l’equip: El “LaVandog”.

 

Els nostres companys d’astronomia han intentat fer la redacció de dades de les pràctiques que van realitzar ahir per la nit on, per exemple, van veure el trànsit d’un exoplaneta. Les pràctiques no van portar resultats gaire satisfactoris, ja que van fotografiar només mig exoplaneta, i per això les hauran de tornar a repetir demà. No obstant, per la tarda han fet classes magistrals de partícules d’altes energies que els hi han agradat molt. Tot i que no ha sigut el millor dia per a ells, ahir va fer una nit d’estels preciosa, i la van gaudir de ple.

 

Els químics del projecte de la fotosíntesi han acabat de sintetitzar i filtrar al buit els catalitzadors i tints que van començar a produir ahir. Després, els han explicat la teoria sobre el comportament i l’eficiència d’aquests complexos en el procés d’electròlisi. Han estudiat l’electroquímica mitjançant la qual han comprovat i caracteritzat l’eficiència dels catalitzadors que van sintetitzar al matí. Resumint, han recreat la funció d’alguns catalitzadors naturals de les plantes, i basant-se en els resultats obtinguts, han pogut observar l’energia necessària per dur a terme aquestes reaccions. Comenten que alguns han sortit escaldats de la classe, amb cert mal de cap, però segueixen entusiasmats.

 

El nostres companys d’ecosistemes han repetit les mostres de “biofilm” de diferents trams de riu (abans de que la depuradora aboqui aigua al riu i després) per analitzar els nivells de clorofil·la A. És a dir, han mirat un seguit de bioindicadors i n’han comparat la composició per tal de saber si l’efecte de la depuradora afecta a la naturalesa pròpia del riu. També han acabat de classificar macroinvertebrats. Ha estat també un dia dur, ja que han hagut de repetir un procés que ja havien realitzat el primer dia.

 

Pol Burkardt

Anna Riu

Nil Fernández

Anastasia Zhuckova

Claudia González

Lara Yao Martorell

Marta Carreras

Alba Ruiz

Laura Adell

Dani Murillo

Maria Carner

 

… del grup “Descobrint la biodiversitat i l’evolució, del treball de camp fins a la genètica actual a través de la informàtica”.