CAUP 2015

Bon dia!


Sóc la Júlia, i ara mateix estic passant per la segona fase del programa. L'any passat vaig fer el projecte d'astronomia a MónNatura Pirineus i ho vaig gaudir molt; i per això, per aquest 2015, he triat un centre de recerca per ampliar els meus coneixements en aquesta ciència: el Centre d'Astrofísica de la Universitat de Porto (CAUP), a Portugal. Quan vaig llegir el resum del que estudiaríem vaig saber que aquella era la destinació ideal. Tractaríem el tema de l'energia fosca, una incògnita oberta al món científic que m'ha intrigat des del primer moment que en vaig sentir parlar. El fet que es tractés d'un programa internacional m'apassionava i a la vegada m'intimidava, perquè sabia que allà hauria de dependre de l'anglès per fer tota la feina. Hi havia tan sols dues places disponibles, i això encara em feia tenir menys esperances; però vaig decidir que faria el que fos per entrar-hi.


Quan, mesos després, vaig veure en el mail de confirmació que m'havien acceptat, em vaig posar realment contenta. Hi aniria amb l'Arnau, un altre membre del projecte d'astronomia. No vam trigar gaire en contactar amb el Dr. Carlos Martins, el nostre tutor i professor durant les estades de recerca, i ens va explicar una mica quines eren les opcions de cara al tema de treball. Ens va donar, a més, diferents recomanacions per a lectures i ens va passar uns quants articles per què els llegíssim abans d'anar cap a Portugal, i així tinguéssim una idea general de tot el que treballaríem.


En arribar ja ens esperava una càlida benvinguda. Durant les tres setmanes que hem estat aquí ens han tractat molt bé; tothom ha estat molt simpàtic amb nosaltres i no hem tingut problemes per comunicar-nos. Treballem i compartim amb dues estudiants portugueses, fet que fa les coses molt més fàcils, perquè ens podem ajudar mútuament.


Hem avançat molt la feina i ja parlem d'escriure un article científic amb en Carlos, que haurem d'acabar des de casa nostra. Els caps de setmana els aprofitem per fer turisme per Porto, acompanyats per la Catarina, una de les estudiants, que ens fa de guia. La setmana passada vam anar a Lisboa per participar en el ENAA 2015, un meeting d'astrofísica que se celebra cada any. Va ser tota una experiència!


Tornem ja aquest divendres, i sé que realment trobaré a faltar treballar aquí. Hem après coses que mai hauríem imaginat des que vam arribar. Estic realment feliç d'haver tingut aquesta oportunitat, i per això vull donar les gràcies a l'Eva, que ens ha resolt tots els dubtes i a més ha fet tot això possible, i al Dr Carlos Martins, que ens ha tractat molt bé, ens ha ensenyat molt sobre energia fosca i ens ha donat tot el suport que necessitàvem.


Així que, astrònoms del primer any, recomano 100% aquesta experiència al CAUP!