“¡Corto lo malo... y entra lo sano!” (Mestre João, 2015)

S’han alineat els astres i avui, nosaltres, els de Finestres al cel (més astròlegs que astrònoms), anem al ritme de la gent normal. Bé, més aviat, són els núvols els que s’han alineat (a sobre nostre). De moment, no hem observat gaire: entre l’avaria del telescopi gran i les males condicions del cel d’ahir, només hem pogut observar les dues primeres nits (esperem que això millori).


Sense la nostra dosi diària de llet amb galetes, als d’astro ens ha costat més seguir les classes d’avui: evolució estel·lar, forats negres i relativitat. Tot i així, hem pogut descobrir la velocitat a la que hem de llençar una persona per la finestra per fer-la fora de la Terra i que els forats negres poden ser tan densos com l’aigua.


Els nostres companys de fotosíntesi artificial, que continuen realitzant part de les classes en anglès, han sintetitzat diferents molècules complexes, algunes de les quals seran catalitzadors per alguns dels experiments que realitzaran demà. Finalment, a la tarda, han provat el programa ChemDraw, que té com a funció principal el dibuix de molècules.


Els companys de canvi climàtic han confeccionat el seu primer mapa. Davant la nostra pregunta de “I què vol dir fer un mapa?” ens han explicat que han barrejat dades de la IGC amb les seves pròpies i ho han plasmat en un mapa de la zona. En conclusió, han tingut un dia, segon ells, al qual “han rigut molt”.


El grup de proteïnes ha tingut un dia llarg. Primer, han anat al laboratori on han obtingut gens de medusa, després de la seva purificació. A continuació, les han afegit a uns bacteris i, en reproduir-se han aparegut fluorescents en veure’s il·luminats per raigs ultraviolats. Per últim, han fet teoria i han après moltes coses.


Durant el matí els nostres companys d’evolució i biodiversitat han fet molta teoria on han après el procés d’electroforesi en gel i posteriorment l’han aplicat pràcticament, descobrint així que la solució amb la major concentració d'ADN era de la cua de capgròs. A la tarda, en Roger, un investigador de la UPF els ha explicat les noves tècniques de quantificació d'ADN: la tècnica Sanger i NGS.


Entre classe i classe, no falta entreteniment. Ahir nit, festa de disfresses (jedis, Chiquilicuatre i Sandro Rey inclosos), i avui, activitat de dansa tradicional amenitzada per l'acordió de la Laia (la nostra mestra de cerimònies).


P.D.: Seguim sent bioclimàtics!


Quim Mas

Ignasi Segura

Carlos Gómez

David Hernando

Ricard Perpinyà

Jofre Herrera

Anna Bernadas

Nil Vives

Joan Miquel (JuMi) González