Descobrint la paciència: del treball dinàmic fins a la filogenètica actual a través de la bioinformàtica

Hola, tornem a ser els de biodiversitat! Què tal esteu? Nosaltres súper bé... però només queden dos dies i ja serà dissabte, teniu ganes de veure’ns? Nosaltres sí, encara que trobarem molt a faltar tots els bons amics que hem fet aquí, però sempre ens quedaran els records <3.


Ahir els nostres amics bioclimàtics (i 100% fotosintètics) us van deixar amb la intriga del que va passar a la nit. Doncs bé: una guerra civil! Bé, potser no tant, però sí que ens vam dividir en dos equips i ens vam enfrontar en una batalla campal per obtenir informació clau que amagava el bàndol rival. Hi ha hagut duels esgarrifants de pedra-paper-tisores, èpiques ofensives per entrar dins la base enemiga, fortificacions gairebé impenetrables i guàrdies que s’amuntegaven al voltant d’una sola persona i que no la deixaven anar. Bé, en realitat simplement havíem d’entrar a la base enemiga sense que ens atrapéssin, memoritzar uns símbols i representar-los en un plafó. I ens van donar lacasitos!


Avui els de biodiversitat ens hem posat a treballar per parelles i ens hem dividit segons els projectes que estem preparant per presentar-vos dissabte. Hem aplicat a la pràctica tot el que hem estat aprenent durant aquestes estades, utilitzant les seqüències d’ADN de les mostres que vam extreure i utilitzant-les per una gran varietat de coses, així com descarregant informació de les espècies de les bases de dades. Mitjançant programes informàtics diversos, hem muntat arbres filogenètics d’allò més precisos, situat les nostres mostres en el temps i l’espai i les hem posicionat en mapes per estudiar-ne les poblacions i les relacions entre aquestes. També hem descobert que això de fer filogènetica amb els ordinadors requereix grans dosis de paciència.


Els de proteïnes han observat els resultats dels experiments que han dut a terme durant l’estada i han començat a preparar les presentacions de dissabte. També han continuat imprimint bacteris i proteïnes amb la impressora 3D. Per acabar la sessió de tarda, un dels integrants d’aquest grup ha decidit ballar una mica.


Desgràciadament ahir a la nit el temps no va acompanyar els astrònoms del nostre centre, però tampoc els hi va saber massa greu, ja que van s’ho van passar molt bé mirant vídeos de riure. Avui han estat editant les imatges dels pilars de la creació i han calculat la distància a un cúmul d’estrelles. Finalment han completat algunes simulacions que tenien pendents.


Els companys de fotosíntesi han fet teoria sobre semiconductors i han fet experiments relacionats amb el que acabaven de treballar. A més, han vist quina era l’eficiència dels semiconductors i com la llum podia afectar a aquesta. Al final han fet un concurs per veure quina llum era la més eficient i han fet R E A L S C I E N C E.


Els nostres exploradors de boscos avui estan “on fire”. Els han explicat les pertorbacions naturals, sobretot enfocant-se en els incendis. Els han ensenyat la teoria d’aquests i han vist un vídeo sobre el protocol que s’ha de seguir en cas que se’n produeixi un.


A la nit arriba l’esperada “nit de la música”, on podrem ensenyar com de virtuosos som tocant diferents instruments: guitarres, violins, flautes travesseres… però no serem nosaltres qui us ho expliquin. D’això se n’encarregarà el següent grup!


Aina Baleta, Anna Brusosa, Pep Creus, Marta Espina, Àngela Giribet, Anna Juanhuix, Miquel Ponce, Laura Rodríguez, Laia Vàzquez i Sheng Ye.