Els tardígrads contraataquen

No ens podem creure que només ens quedi una setmana. Esperem que tot continuï igual i que ens ho seguim passant igual de bé. Durant aquesta setmana els participants del projecte d’ADN hem estat treballant molt al laboratori, posant en pràctica processos d’extracció d’ADN i anàlisi per electroforesi, on hem après el funcionament de diferents instruments i productes, dels quals farem molt ús durant la pròxima setmana. Aquests dies hem emprat paraules com polimerasa, buffer, enzims de restricció, primer, thermocycler, electroforesi… Pel que fa a les classes teòriques hem tractat els següents temes: la cèl·lula, el PCR (Polymerase Chain Reaction), els enzims de restricció, el dogma central de la biologia molecular, l’evolució, el mètode científic, els organismes transgènics, la bioètica, la biodiversitat, el DNA barcoding... vaja, que ens hem alfabetitzat científicament parlant.


Avui, per exemple, hem començat el dia al laboratori acabant un experiment que vam començar ahir, que consistia en identificar si els aliments que ens subministren aquí estan modificats genèticament. Ahir n’havíem extret l’ADN i l’havíem passat per la PCR, i avui n’hem fet l’electroforesi. Els resultats han mostrat que les galetes Maria, l’ensaïmada i els cereals “Corn Flakes” estaven modificats genèticament. Les classes teòriques que ens han fet avui eren sobre bioètica (en la qual hem fet un petit debat), biodiversitat (on hem descobert animals força curiosos que no coneixíem), i DNA barcoding com a introducció al projecte en què participarem la setmana que ve.


El grup de fotosíntesi han fet una cursa amb hidrocars, els quals funcionen gràcies a l’hidrogen obtingut de la hidròlisi de l’aigua. A part de parlar sobre el funcionament del motor, també han estudiat la fotocatàlisi, que consisteix en l’acceleració d’una reacció amb la llum. Els companys del projecte d’ecosistemes han analitzat les mostres que van recollir durant l’excursió que van fer ahir.

Els astrofísics han analitzat les imatges captades per radiotelescopis de la NASA durant el dia d’ahir.

I finalment, els de biomedicina han realitzat la purificació de la proteïna BACE-1, la qual té un paper molt important en la malaltia de l’Alzheimer.


En conclusió, el dia d’avui ha sigut una altra intensa sessió de treball, l’última d’aquesta setmana, i encara que estem cansats, no podem esperar que arribi dilluns per poder continuar aprenent i treballant amb encara més vehemència.


Berta Estrada

Clara Gutman

Guillem Izquierdo

Paolo Lammens


... també coneguts com “Els Tardígrads” del projecte “Mirant l’ADN de més a prop per explorar l’evolució i la biodiversitat”.