The “excited electrons”

Aquí informant els “excited electrons” des del LUMO del Photosystem II…


Avui ha estat un súper “LABDAY” per nosaltres gràcies al qual hem pogut posar en pràctica tots els coneixements teòrics adquirits durant els dies previs. Hem sintetitzat diversos catalysts & dyes (us posem el “challenge” de diferenciar-los) seguint els passos del nostre dossier d’investigació proporcionat pels científics que dirigeixen el projecte. Ha suposat un autèntic repte perquè el mínim error podia suposar el fracàs de tota la reacció. Hem après també que en un laboratori, les mesures de seguretat i l’ordre són uns dels aspectes més importants i per aquesta raó hem hagut de tenir molta cura ja que hem treballat amb productes altament tòxics i irritants. Esperem ansiosos que arribi demà per obtenir resultats finals i comprovar la seva eficiència en la water electrolysis. Esperem haver preparat uns catalitzadors excel·lents.


Els nostres companys de biodiversitat i genètica han conegut un nou professor, en Roger i han passat mig dia al laboratori utilitzant nous aparells com el “vòrtex” i la “centrifugadora”, perfeccionant la tècnica de pipetejar i preparant mostres d’ADN que enviaran a seqüenciar. No obstant això, també han fet una mica de teoria: l’arbre de la Vida i l’electroforesi. I han anat a comprovar l’estat de les seves trampes, que havien posat per recollir mostres d’animals, malgrat que no han obtingut cap resultat positiu. Aquesta nit fan una sortida nocturna per a poder agafar mostres d’animals nocturns autòctons dels Pirineus.


Als biomèdics els han explicat la tècnica del “CRISPR” i han debatut sobre aquesta. Després han generat al labortaori un ambient artificial per fer créixer una gran quantitat de bacteris i han acabat el dia amb el que es coneix com a “Bionastic Contest”, l’objectiu del qual és aconseguir el màxim nombre de bacteris possible, com més estranys millor. Aquest torneig l’han fet amb els companys de biodiversitat i genètica.


Els companys d’ecosistemes han seguit treballant amb diferents tipus de macroinvertebrats i han analitzat mostres de l’aigua de la depuradora de l’Edifici Món Natura Pirineus, a més de recol·lectar diferents tipus de mostres orgàniques. Per la tarda han estat utilitzant un nou aparell, l’espectròmetre, per conèixer quin és l’espectre de la clorofil·la d’algunes de les mostres obtingudes.


Els companys d’astronomia han fet honor a les matemàtiques introduint el tema dels logaritmes. Han parlat també de cúmuls estel·lars, d’exoplanetes i de la fotometria. Finalment, han preparat tot el necessari per les seves observacions nocturnes (esperem que avui puguin aprofitar i recuperar ja que aquesta nit passada no han pogut observar res a causa dels núvols). Sembla que el cel té bona pinta avui!


Per acabar-ho d’enllestir, hem realitzar un taller sobre les danses tradicionals dels Pirineus, on hem ballat tots junts al compàs de l’acordió que la nostra monitora de lleure, la Laia, ens ha ensenyat. Ha estat una gran tarda plena de rialles, salts i alguna ensopegada.


Helena Arias

Laura Gómez

Guillem Iborra

Paula Leyes

Laia Rodríguez

Pol Ruiz

Carlos Serrano

Pau Tarrés

Román Via-Dufresne

Martí Xaragay


... del grup “Fotosíntesi artificial: llum i aigua com a fonts d’energia”.