Joves i Ciència al MIT: Treballant amb els millors científics del món!

El Román Via-Dufresne Saus i l’Eloi Fernández Puig són dos estudiants de 2n de Batxillerat participants del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. A la Fase 1 del Programa, les Estades científiques a MónNatura Pirineus, el Román va participar al projecte de química “Fotosíntesi artificial: llum i aigua com a fonts d’energia” i l’Eloi al d’astrofísica “Finestres al cel, una visió completa de l’astronomia actual”. Un cop finalitzades les Estades, els dos van haver d’escriure un article científic per entrar a la Fase 2 del Programa. L’Eloi va estar treballant en un projecte sobre observacions violentes a l’univers i el Román va dissenyar i construir el seu propi espectrofotòmetre* a través d’Arduino, placa de desenvolupament Hardware. Finalment a la segona fase del programa, les Estades al Centre de Recerca, els dos joves van aconseguir fer una estada al prestigiós programa d’estiu del Research Sciene Institute (RSI) del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hem tingut l’oportunitat de parlar amb ells per a que ens expliquin com van viure la seva experiència als Estats Units.

*espectrofotòmetre - aparell de laboratori per mesurar la concentració d’una mostra biològica a través de l’anàlisi de la longitud d’ona.

Per què vas escollir participar al programa d’estiu del Research Science Institute (RSI) del Massachusetts Institute of Technology?

Román: Jo no havia sentit mai a parlar de l’RSI i no em podia imaginar tot el que m'esperava però si que coneixia el MIT i el prestigi que té, sobretot en els àmbits que més m'interessen. De fet, alguna vegada havia fet broma a casa que estudiar al MIT era un somni per mi. De totes les opcions que s’oferien a la Fase 2 de Joves i Ciència aquesta era la que s'adaptava més als meus interessos científics.

Eloi: Vaig escollir participar al programa RSI perquè ho vaig veure com a una gran oportunitat per a la meva formació. El MIT és una de les millors universitats del món i vaig pensar que havia d’intentar poder anar-hi.

 

Què ha suposat per a tu, tant a nivell personal com acadèmic, participar a l’RSI a les estades de la Fase 2 de Joves i Ciència?

Román: El fet de passar sis setmanes fent recerca amb científics de prestigi internacional, treballant i vivint autònomament, m'ha suposat un canvi de mentalitat important. Per començar, vaig poder endinsar-me en el món de la recerca científica treballant en un grup de recerca com un membre més: analitzant els resultats, exposant-los a les reunions de grup, participant en la presa de decisions i redactant un article científic. D’altra banda, el fet de tenir tanta autonomia i haver-te d'espavilar ajuda molt a la maduresa personal. M'encantava la sensació de llibertat i d’independència. També voldria afegir que el meu anglès ha millorat moltíssim!

Eloi: L’RSI ha estat una experiència increïble per a mi. No era el que esperava que fos i hem treballat molt dur, però ara que ha acabat, no ho canviaria per res. Una de les millors coses del programa va ser compartir l’experiència amb els 80 alumnes internacionals que hi participaven. A l’RSI no només vam aprendre i vam escriure articles científics, sinó que també vam madurar com a persones. Vam estar vivint lluny de casa, en un altre país, amb un altre idioma i un altre entorn. L'experiència d’aquesta estada és més que el treball amb els mentors i les conferències. Al programa es parla i discuteix amb companys que segur seran grans futurs investigadors. A més, són bons amics que ajuden sempre que poden.

 

Com és endinsar-se en el món de la recerca en un entorn de prestigi internacional com és l’MIT?

Román: A l’RSI vam fer recerca en les mateixes condicions que qualsevol investigador professional sobre temes punters de tots els àmbits de la ciència. Tots els membres del grup de recerca amb els que treballava em tractaven com a qualsevol dels seus. Una de les coses que m'agradava més és que l’RSI és molt multidisciplinari. S'hi pot fer des d'un projecte de biologia, fins a un de física quàntica, passant per ciència computacional o matemàtiques. Això feia que, al estar en contacte constant amb altres rickoids* i parlar dels nostres projectes, poguéssim aprendre coses d'àmbits molt diferents.

*rickoids - com s'anomenen els participants de l’RSI. Cada rickoid fa recerca pel seu compte amb el seu mentor i amb l’ajuda del seu tutor.

Eloi: L’RSI m'ha donat l'oportunitat de treballar amb alguns dels científics més rellevants del món. Un aspecte excel·lent de la meva estada van ser les conferències, on destacats científics presentaven i explicaven la seva recerca. Vam assistir a diverses conferències com la del Nobel Dr. Wolfgang Ketterle. És inspirador tenir, fins i tot, la possibilitat de sopar amb alguns dels conferenciants i fer-los preguntes sobre la seva feina i els seus camps d'investigació.

 

En què consistia el teu projecte de l’RSI?

Román: Jo treballava en un dels grups de l'IsoDAR (Isotope Decay At Rest) del MIT. L'IsoDAR és un projecte de llarga durada en el que hi treballen diferents grups de recerca d'arreu de món. Aquest projecte pretén constatar definitivament l'existència del teòric neutrí estèril. El grup de recerca amb el que vaig treballar estava dissenyant un experiment per mesurar una font d'ions necessària per a l'obtenció de neutrins. La meva tasca principal consistia en executar i analitzar els resultats d'unes simulacions amb diferents configuracions d'aquest experiment per trobar-ne l'òptima. Vaig modificar petites coses de la simulació gràcies a que ja sabia programar amb Python i també vaig modificar alguns models 3D amb Autodesk Inventor, un programa de disseny que vaig aprendre a utilitzar allà.

Eloi: Gràcies a aquest programa, vaig tenir el plaer de treballar amb la Dra. Dawn Wendell i el Dr. Matt Cain, enginyers especialistes en robots. El meu projecte era sobre “Swarm Robotics” i juntament amb els meus companys, el nostre objectiu era trobar una manera intuïtiva de controlar un grup de robots.

 

Ens podries explicar alguna anècdota en relació al programa?

Román: A l’RSI s’hi dorm poc. Vaig arribar dient que sense 8.5h de son no era persona i vaig sortir-ne dient que amb 6h anava sobrat. A més, més d’una vegada he hagut de córrer per arribar puntual als llocs. De fet, ho fèiem tots, i fins i tot algun cop vestits d’etiqueta.

Eloi: Un dels meus esdeveniments preferits va ser el torneig de tennis de taula de l’RSI on vam competir per equips entre nosaltres. Vam crear una petita comunitat que de ben segur es conservarà en el futur.

 

Què diries als joves com tu interessats en participar a l’RSI?

Román: No ho dubteu ni un segon i apliqueu. L’experiència és inoblidable i transformadora. Fins al moment, aplicar-hi ha estat una de les millors decisions que he pres mai i no puc expressar amb paraules com d'increïble ha estat. A més, vull remarcar que jo vaig aplicar-hi creient que no obtindria la plaça.

Eloi: L’RSI ha estat una experiència excepcional que mai no oblidaré i sens dubte ha determinat el meu futur. Jo recomano que, si no us importa viure unes setmanes lluny de casa, ho proveu ja que val molt la pena. Aquesta estada és molt més del que puc explicar només amb paraules.