A la recerca de la lavanda perduda

Avui ha estat un dilluns molt especial pels “Lavanders”. Només llevar-nos ens hem dirigit a l’hort remeier de MónNatura Pirineus, un espai curull d’herbes i arbustos amb diverses propietats medicinals. Tal com teníem previst, les cinc parelles del nostre projecte hem presentat una planta cadascuna, des de l’ortiga al romaní, posant èmfasi en les seves característiques químiques i curatives.


Tot seguit, ha començat el nostre trepidant viatge pel Camí del Calvari i la Mata de València, que ens ha conduït a la planta amb què hem estat somiant durant la darrera setmana, la lavanda. A partir d’aquesta n’extraurem l’oli essencial. Aquest producte conté un tipus de compost químic anomenat mono-terpenoide, que farem servir per a inhibir la proteïna BACE-1, que té un paper fonamental en el desenvolupament de l’Alzheimer.


Després de 15 kilòmetres de caminada hem trobat els matolls de lavanda. Com que el lloc on es trobaven era poc accessible, hem hagut d’escalar, embrutar-nos i reptar. Tot i així, l’excursió ha valgut la pena perquè hem aconseguit la nostra apreciada planta i el paisatge era espectacular.


Mentrestant, els joves del projecte sobre genètica han anat a buscar insectes per extreure’ls-hi ADN. Seguidament, l’han amplificat mitjançant una PCR i pròximament l’enviaran al CRG per seqüenciar. Els de la fotosíntesi han construït un espectròmetre a partir de Legos, i després els han programat. Els nostres companys d’astronomia han fet fotometria de cúmuls oberts per saber la magnitud de les estrelles. També els han explicat com es detecten els exoplanetes. Els d’ecosistemes han acabat les feines d’ahir i han fet el journal club, és a dir, han comentat diversos articles científics.


Per últim, quan ja hem arribat al centre de MónNatura Pirineus, la meitat de nosaltres hem gaudit d’una visita pel centre de fauna mentre que els altres 25 han participat en una cursa d’orientació.


Bona nit!


Rubén Bracero

Anton Brunet

Sara Cabanas

Arnau Espona

Érika González

Anna Illa

Àlex Mateo

Erika Sánchez

Fiona Sosa

Meritxell Vila


... del grup de “La biomedicina com a eina per a la cura de malalties, descobrint els medicaments de la natura”.