Observant la natura d’aprop: primer dia de feina

Avui, segon dia de la nostra aventura, els membres de l’equip de la fotosíntesi artificial hem fet una excursió pels voltants del centre de MónNatura Pirineus amb l’objectiu de mesurar l’eficiència de la fotosíntesi natural de les plantes. Hem utilitzat un fluorímetre per mesurar un paràmetre conegut en anglès com a ‘quantum yield’. Aquest valor es defineix com el tant per cent de fotons reflectits per una fulla en relació als que ha absorbit anteriorment. D’aquesta manera interpretem que quan més elevat sigui el valor, menys eficient és la fotosíntesi. A més, hem tingut en compte algunes variables que influencien l’eficiència d’aquesta reacció, com serien la temperatura o la quantitat de llum rebuda. Mentrestant, hem anat recollint mostres de les plantes analitzades per tal de poder seguir investigant dins del laboratori mitjançant canvis de temperatura amb valors més extrems. Alguns exemples de les plantes observades són: el vern, l’aranyoner, el roser salvatge, el bedoll, etc. Després de dinar, hem completat l’experiment calculant el ‘quantum yield’ de les mostres recollides a diferents temperatures, per tal de comprovar l’eficiència de la fotosíntesi i com influenciava aquest factor en el procés.


El grup del projecte d’ecosistemes han agafat les primeres mostres del riu que voreja el centre per analitzar-les. Els del projecte de l’ADN han pogut extreure el seu propi material genètic i crear-se un collaret amb ell. Els del projecte de biomedicina han realitzar la seva primera PCR, una tècnica de laboratori que permet obtenir milions de còpies d’un mateix gen. I el grup d’astronomia han assolit el repte de calcular el radi de la Terra i estan pendents de si s’escampen els núvol per fer la seva segona observació nocturna.


Aquesta tarda, tots els participants del programa hem fet una passejada fins al poble de Son, on hem comprovat científicament que hi habiten més ovelles que persones. La Laia també ens ha explicat diferents costums de la regió, així com la seva història.

Bona nit i fins demà!


Nicolás Berberoff

Marc Gállego

Daniel Jiménez

Guillem Martín

Neil Parker

Arnau Sabater


... del grup de “Fotosíntesi artificial, el repte d’imitar les plantes”.