Relativitat i aquestes coses

No ens podem creure que ja s’estigui acabant el programa. La setmana ens ha passat volant, talment com si anéssim a velocitat pròximes de la llum i el temps s’hagués escurçat per nosaltres.


Ahir a la nit vam tenir l’oportunitat d’explicar als nostres companys diferents àmbits relacionats amb l’astrofísica en l’anomenada Star Party. Vam parlar de les llegendes que expliquen les constel·lacions i del funcionament d’un espectrògraf; també vam observar els anells de Saturn i la galàxia Whirlpool.


Després d’aquesta gran experiència vam prendre imatges amb el telescopi que avui ens han permès fer una observació inèdita: hem detectat un exoplaneta! Amb la tecnologia actual no els podem veure directament, però amb les imatges obtingudes de l’estrella GSC 03089-00929 hem notat la caiguda de la seva magnitud aparent degut al pas del planeta pel seu davant. Al gràfic de més avall podeu observar aquest fenomen.


A més, també hem tingut l’oportunitat de simular una galàxia globular estable i dues galàxies en col·lisió. Ens han ajudat a adonar-nos de la importància de les simulacions en el camp de la ciència.


Les observacions de nit són profitoses però cansades. Al final acabem debatent sobre si nosaltres som part d’una simulació o preguntant-nos si els fotons poden fer pizza (no poden perquè no tenen massa).


Els altres grups també han tingut un dia molt entretingut. Els lavanders s’han endinsat al món de la biologia estructural i han aprés com funciona el programa d’ordinador Chimera que els permetrà crear una proteïna capaç d’inhibir l’efecte del monoterpenoide obtingut de l’oli essencial de la lavanda. Els d’ecosistemes han posat en comú els resultats dels experiments realitzats al llarg de la setmana i han començat a preparar les presentacions de dissabte. Els de fotosíntesi han estat fent cèl·lules solars amb diferents tints com ara curri i pebrot. També n’han realitzat de tinta de bolígraf negre, herba i vi. Finalment, han participat en un Journal Club en el qual han comentat els articles que havien estat buscant i fent recerca durant la setmana. Després han parlat sobre la bioinformàtica.


Tot i que aviat marxarem lluny tots sempre veurem les mateixes estrelles. A menys que algú se’n vagi a l’hemisferi sud. O a un altre planeta, és clar. O a un univers paral·lel.


Sofia Almirante

Sílvia Casacuberta

Ferran Delgà

Raúl Hernández

Javier López-Contreras

Àlex Munté

Clàudia Ortiz

Maria Prat

Joel Romero

Aleix Seguí

Helena Vilella


... del grup de "Finestres al cel, una mirada a l'Univers".


Gràfic que mostra el trànsit del planeta TReS-3b per davant de la seva estrella.