Sardines aprenent biodiversitat...

Vaja! Sembla ser que la selecció natural ens ha triat a nosaltres (biodiversitat) per escriure avui al blog, esperem estar prou adaptats per fer-ho (;

Per variar, no començarem amb el nostre dia, iniciarem amb els altres projectes.

Per començar, els de fotosíntesi han donat la benvinguda a la Laia, l’Ernesto i el Lorenzo, professionals doctorats en química qui els han introduït a la química de coordinació, fonamental per posteriorment entendre la funció i funcionament dels catalitzadors. En concret, aquells que faran servir per facilitar l’oxidació de l’aigua, per així obtenir els combustibles solars. Després de dinar, l’Ernesto i la Laia els han explicat la seva experiència com a científics. Per una banda l’Ernesto els ha introduït a la espectrografia que consisteix en estudiar la interacció entre la matèria i la radiació electromagnètica. Tècniques derivades d’aquesta ciència permeten conèixer a través de radiar molècules la composició d’aquesta. Posteriorment la Laia ha aportat la visió sobre com veu la ciència una dona a través de jocs per adonar-nos tot el que no sabien, ni nosaltres tampoc, sobre les dones importants en ciència.

Els nocturns d’astrofísica han començat el dia amb classes teòriques que englobaven diversos conceptes. Han tractat la relativitat especial (parlant de la dilatació temporal i espacial), i la relativitat general (introduint-se en els forats negres i les estrelles de neutrons). Per si no faltaven continguts, també han après sobre les ones gravitacionals. En resum, els han rebentat el cap com si fos una supernova. Per la tarda s’han dedicat a arreglar les imatges de cúmuls globulars i nebuloses de formació estel·lar (Pilars de la Creació) que van fer ahir a la nit.

Els nostres amics de boscos han tingut el privilegi de passar-se el matí dormint mentre anaven amb autobús cap a Port Ainé. Allà han fet el seu inventari i també han fet una recollida de dades de zones amb i sense pertorbacions d’una zona de camp. També miraven la longitud de l’arbre amb un instrument trigonomètric que es diu vector i també miraven l’edat de l’arbre amb la barrena; però de totes aquestes apassionants experiències que han pogut viure, ens han ressaltat la troballa d’unicorns sense corn (cavalls). A la tarda han dividit la classe en tres grups i han agrupat totes les dades i han fet gràfiques relacionant precipitacions i temperatures del futur i del passat comparant-les; quina pena que no hagin agafat una mostra dels unicorns per analitzar-la… 

Els companys del projecte de biologia molecular han pogut fer un gran avenç en el seu projecte. Després de comprovar que el seu cultiu de bacteris amb el gen codificador de la green fluorescent protein, la proteïna que volien aconseguir, estava present en les bactèries, han procedit a extreure-la i purificar-la. Per això han utilitzat diferents tècniques, com ara la cromatografia, que consisteix simplement amb una separació de diferents components i en aquest cas proteïnes. A través de filtracions l’han acabat de purificar. Per després col·locar-la on ells decideixin. A la tarda, després de que els investigadors els hi fessin un seguit de presentacions, han anat a buscar bacteris pels voltants del centre a llocs tan diferents com en el front d’una monitora, les ales d’una papallona i encara que els hi havien dit que no es podia, dels lavabos i tot.

Per últim, nosaltres (els de biodiversitat), hem batut el rècord de matinar durant aquesta estada (que abans pertanyia als de boscos); a les set del matí ja estàvem començant les observacions i anellaments d’ocells (la nostra principal ocupació durant el matí); els altres, com a bons mandrosos que som, ens hi hem afegit a dos quarts de nou. Pel fet que feia molta calor (i que hem adquirit molts coneixements), hem decidit aprofitar el regal que la mare Terra ens ha proporcionat: la puríssima, cristalina i congelada aigua dels rierols de les planes de Son, que pot contenir sangoneres, capgrossos, tricòpters i gripaus esperant que arribi la seva princesa (i que ens ha refrescat MOLT les idees).

(El programa no es fa responsable dels danys colaterals que això pugui provocar).

Durant la tercera guerra aquàtica mundial s’ha perdut alguna que altra sabata, sort que els d’astro han fet que caigui del cel.

Just abans de dinar, mentre tornàvem cap al centre, hem tingut el plaer de compartir converses filo-biològiques sobre la immortalitat amb el nostre nou professor, en Joan. Mentre esperàvem que vinguessin els professors després de dinar ens hem estirat en uns matalassos on hem experimentat el maltracte que reben les sardines envasades. Després de l’hora de la migdiada (és a dir, l’hora del documental) hem fet una classe intensíssima d’informàtica, on hem pogut comprovar que si ens haguessin avaluat per informàtica, cap de nosaltres estaria aquí (amb algunes excepcions). 

Com podeu veure, no ens avorrim! Fins i tot hem començat un projecte multidisciplinari d’astrobiologia. I ara, ens acomiadem, que demà ens espera un gran dia d'excursió i hem de descansar!

ÚLTIMES NOTÍCIES!!!

  • Els 50 nois i noies de JiC han après les danses tradicionals catalanes al ritme de la Laia i el seu acordió.
  • Avenços d’astro: estan en procés de descobrir la força necessària per fer una bufetada capaç de convertir un pollastre en una singularitat (un forat negre).
  • El Roger de biodiversitat ens ha il·lustrat amb una magnífica obra d’art: “the PCR song” https://www.youtube.com/watch?v=x5yPkxCLads (Roger, l’Enric t’estima <3).