School of Molecular and Theoretical Biology, Rússia

Durant el que és la tercera i última fase del programa Joves i Ciència, tres companys del Joves i Ciència vam poder assistir en el què és, enguany, el quart any del programa internacional ‘School of Molecular and Theoretical Biology - Bioschool’, situada a Pushchino, una petita ciutat de pocs carrers construïda a les afores de Moscú, amb finalitats purament científiques.


El principal objectiu de la School of Molecular and Theoretical Biology és donar l’oportunitat a estudiants excel·lents de participar de manera intel·lectual i mitjançant el treball de laboratori en experiments científics reals, fer recerca; per a així incentivar als estudiants russos i catalans a que segueixin una carrera professional dedicada a la investigació científica, centrada en el camp de la biologia.


Durant disset dies, els participants, dins del projecte acadèmic, hem pogut gaudir del contacte de primera mà amb investigadors d’arreu del món d’avantguarda, assistit cada matí a ‘lectures’ que fan els propis investigadors sobre la recerca que ells porten a terme, anat a ‘courses’, una espècie de seminaris a escollir que tractaven temes tant diversos com el periodisme científic, els bioalgoritmes, el càncer o la filogènia i hem participat en un projecte científic innovador –a nostra elecció-. El final de l’estada concloïa amb una exposició de pòsters sobre el projecte que havíem fet al laboratori durant tots aquests dies.


A part del projecte acadèmic, el programa es combinava amb diferents dies lliures que s’aprofitaven per fer una visita turística al mateix Pushchino i a Moscú. També, fèiem activitats dins de l’àmbit científic, per suposat, i d’altres de lúdiques anomenades studios: una nit d’astronomia, tocar la guitarra, jugar a voleibol, aprendre programació, etc; que servien per estrènyer lligams amb els companys i investigadors.


Tot plegat ha estat una experiència molt enriquidora, que ens ha ajudat a aprofundir en temes estrella de la biologia teòrica i pràctica, i ens ha ajudat a conèixer joves, i no tant joves, prestigiosos investigadors d’arreu del món. Tot ha contribuït a engrandir el nostre coneixement per la biologia i a entendre la ciència com a interdisciplinària.

Totes les activitats proposades estan curosament triades per a que els alumnes treguin el màxim profit a l’experiència, tant a nivell científic com cultural; i la veritat és que aquesta ha estat una experiència immillorable i molt, molt recomanable.


Foto (d'esquerra a dreta): Joan Ariño, Júlia Urgel, Fedya Kondrashov -science director of the school-, Andrea Parra.