Som els científics més brillants de JiC

2, 3, 4… ei, hola! Benvinguts al nostre laboratori! Som el grup de biologia molecular i sí, avui ens toca pringar a nosaltres escrivint el blog.

Però abans de parlar-vos sobre la resta dels nostres companys us volem confirmar que els resultats del nostre experiment d’ahir han sigut més que satisfactoris. Per fi hem aconseguit una làmpada per a la tauleta de nit, PERQUÈ TENIM BACTERIS FLUORESCENTS!!!

Començant pels nostres amics fotosintètics, s’han passat el matí fent teoria sobre les plaques solars de tints. Després, per la tarda, han passat la teoria a la pràctica amb les plaques que ja havien preparat ahir, i han comprovat l’eficiència de cada tint utilitzant diferents fórmules que els han permès comparar els corrents generats. Han conclòs que el més eficient era a partir de la clorofil·la, que els ha donat un resultat de 0,25mA per cm2 (que no els hi dona ni per electrocutar-se).

I parlant d’aspectes solars… els d’astro han estat estudiant la creació del sistema solar, i després han fet un mal anomenat “experiment d’astro” que equival a fingir que una pedra gran és una estrella, i calcular distàncies amb trigonometria. També han anal·litzat altres sistemes de l’univers i han comprovat la llei d’un tal Titius bla-bla-bla (ni ells saben llegir el nom). A la tarda han après sobre tots els mètodes de detecció dels exoplanetes per preparar una mica l’activitat interdisciplinària d’astro-biologia de demà que unirà tots els projectes. Per últim, han acabat planificant les observacions d’aquesta nit, que es centraran en zones de formacions d’estrelles.

Ara tornem a posar els peus a la Terra (que els d’astro encara es pensen que és plana) però no per gaire temps. Tal i com han après avui els de mapes, l’extinció de la raça humana és el millor que li pot passar al planeta. Han recopilat una sèrie de dades sobre l’escalfament global i la climatologia i meteorologia a nivell mundial, peninsular i regional que afirmen que si la Terra no està en flames, li falta poc. Més tard, han realitzat algunes taules d’Excel amb alguns promitjos de temperatura i estudiat diferents biomes.

Deixant de banda aquestes idees apocalíptiques, us explicarem que els de biodiversitat i evolució avui han perdut pel laboratori el dit de granota que van prendre com a mostra per analitzar. Malgrat aquest inconvenient han pogut preparar per seqüenciar l’ADN de més de 20 altres mostres que havien extret de les pobres bèsties que han agafat pel bosc per extreure’n l’ADN. La part més interessant estava en que enviaran les mostres a ser analitzades a una universitat i rebran els resultats dilluns per poder relacionar les diferents espècies i acabar obtenint un arbre filogenètic. A més, han après teoria sobre el PCR i les tècniques de seqüenciació de l’ADN. També han descobert el món de la biodiversitat, adquirint coneixements relacionats amb l’evolució, l’origen de la vida, la genètica en la diversitat de les espècies o la selecció natural.

I finalment, nosaltres, a part de confeccionar les millor làmpades de nit de la història, hem pres mostres d’aquests bacteris fluorescents per fer-los créixer i augmentar en nombre i així poder extreure’n la proteïna responsable per la fluorescencia, la GFP (a la que ens despistem, acolorirem tot Planes de Son de verd fluorescent). Després hem continuat amb la impressió 3D, de fet ja tenim alguns models impresos; dos bacteriòfags, un mosaic virus, una proteïna araC i una cinta de Moebius. Per la tarda ens han ensenyat com cercar articles científics per internet, hem parlat de fake news, i ens han ensenyat com fer el nostre propi article o review. Per acabar, hem fet uns jocs on cadascun de nosaltres representava un conjunt de tres àcids nucleics que codificaven per un aminoàcid i ens hem organitzat formant una proteïna. En una segona variant, cadascú era un àcid nucleic i ens havíem d’organitzar per formar una proteïna (més curta) formant trios de nucleòtids per formar aminoàcids i finalment una proteïna.

Aquí us deixem les imatges dels nostre bacteris fluorescents i també un vídeo que resumeix molt bé la teoria que hem estudiat sobre els plasmidis (garantim que serà el hit de l’estiu).

https://www.youtube.com/watch?v=QFfUFyUvP-w