Som els fotosintètics!

Fa 13.8 milers de milions d’anys que va succeir el Big Bang, tot i així fins ara no hi ha hagut una generació  de joves científics tan eficient com nosaltres, amb un Φ de 0.00 i estar morts, eh ;).

Com ja haureu notat, som els fotosintètics, el grup que aconseguirà canviar els mètodes de producció d’energia, basant-nos en els meravellosos processos químics de la natura. Hem començat a escriure aquest blog ja fa una hora i encara no hem escrit ni una línia. I és que ara ja és fosc i no podem fer la fotosíntesi!

Les plantes de la fotosíntesi hem anat a fer una excursió pels voltants de MónNatura per mesurar l’eficàcia o Quantum Yield de les diferents espècies de plantes amb diversos dispositius de mesura i hem comprovat que varia segons factors com la posició, l’orientació o la part de la fulla. Després ens hem desfet de la mandra, ja que no som electrons en el ground state, i hem tornat a la nostra aula de recerca on hem après com funciona la fotosíntesi de les plantes a nivell teòric. Hem analitzat els resultats de la sortida i n’hem extret conclusions, les hem presentat i discutit. Sempre està bé descobrir com funcionen les parts més fonamentals de la vida, sobretot quan se’n té.

Els de biologia molecular han conegut a quina casa del Ministry of molecular Magic pertanyen. Després d’una sessió de teoria pel matí, han fet una pràctica d’extracció d’ADN de fruita. A la tarda han fet una sessió de teoria de bacteris, virus i com modificar-los l’ADN. A mitja tarda han hagut d’ajudar a uns virus bacteriòfags que s’havien atrapat en una superbacteria que era penjada d’un arbre. Després de colpejar-la com si fos una pinyata, han alliberat els virus i han descobert que contenien material genètic. El material genètic era en forma de virus impressos en 3D, n’hi havia de dos tipus: Tobacco Mosaic Virus (TMV) i uns bacteriòfags que brillaven a la foscor. Més tard han portat els seus coneixements a un camp més pràctic i han provat a inserir llet en la planta de la nicotina. 

Avui el grup de biodiversitat ha estat tot el matí recollint mostres d'insectes, aràcnids i rèptils per tal de poder seqüenciar el seu ADN a la tarda. En total han recol·lectat 25 mostres d'espècies diferents, ha estat molt divertit i han après moltíssim (fins i tot han après a atrapar sargantanes!). A la tarda els seus professors els han estat explicant diferents mètodes per extreure ADN i després s’han dirigit al laboratori i han preparat les 25 mostres per demà poder-les seqüenciar. En resum, un dia molt biodivers. 

D’altra banda, els nocturns d’astronomia s’han passat el matí dormint i, després d’esmorzar amb cara de son, han estat una hora comprovant que, contràriament a les seves creences, la terra no és plana. Després, han estat fent teoria preparant la observació d’aquesta nit, on hi estaran fins les tres de la matinada menjant galetes, encara més tard que ahir. Esperem que descobreixin un asteroide.

Els de boscos s’han llevat a les 7 del matí per sortir ben aviat per anar el dia sencer d’excursió per la muntanya. Han investigat sobre moltes coses, com identificar l’espècie de les plantes gràcies a les fulles que han recollit o fer forats a arbres amb una barrina per saber la seva edat. Segur que estan molt orgullosos de la seva bona feina realitzada. 

A part de treballar molt i consumir molt ATP, també hem anat tots els projectes junts a Son, un poble d’aquí al costat que amb prou feines arriba a la quinzena d’habitants. En paraules breus, un dia molt productiu i fotosintètic perquè la calor que fa aquí dalt no és normal!