Tot és qüestió de filogènies

Avui els de biodiversitat ens hem acomiadat de l’Oliver després d’una classe teòrica sobre el declivi dels insectes, explicant-nos quines són les causes, les conseqüències i finalment què podem fer per evitar-ho. Després, en Marc ens ha introduït a la bioinformàtica amb la teoria dels alineaments de les seqüències de DNA, i a la necessitat d’elaborar models evolutius probabilístics per quantificar el temps evolutiu entre dues seqüències. Finalment just abans de dinar la Marina ens ha ensenyat els diferents tipus d’arbres filogenètics que existeixen (diagrames d’arbres que mostren les relacions evolutives entre espècies) i a partir d’una sèrie de dades ens n’ha fet dibuixar un. Finalment després de dinar hem estat aplicant la teoria que havíem après durant el matí amb diferents programes bioinformàtics per tal d’alinear seqüències i crear diferents filogènies a partir d’aquestes. 

Avui al matí, tothom de boscos ha gaudit de l’activitat d’elaborar una gràfica en funció a l’inventari de camp. La resta del matí l’han passat amb l’explicació de les dades LIDAR per analitzar el terreny conceptualment per saber coses com la longitud dels arbres i la cobertura arbòria. Durant la tarda han treballat amb l’aplicació Arcgis amb la que han pogut comparat les mostres que havien tret de les parcel·les de camp amb les dades LIDIAR per comparar la veracitat dels seus resultats. No hi ha dubte que eren del tot verídics!

Els nostres companys de biologia molecular han participat aquest matí en una cursa  d’orientació. Havien de, per mitjà d’un mapa, trobar uns codis QR. Escanejant-los es trobaven amb diferents virus i proteïnes que havien d’identificar. Més tard han fet una cosa ben especial, art amb microorganismes! Han utilitzat les diverses coloracions dels bacteris per fer bells (o potser no tant bells) dibuixos. Per la tarda han fet repàs del que havien tractat durant les estades. Per acabar han hagut de buscar informació sobre una nanomàquina i fer una presentació.

Els d’astro han realitzat una simulació, basant-se en les lleis de la física newtoniana, per veure que succeiria si dues galàxies col·lisionessin, pel fet que no poden posar-ho en pràctica al laboratori com altres projectes :). Ho han fet amb l’utilització d’ordinadors a partir de les explicacions i codi d’en Santi canviant tant la velocitat com el nombre de partícules. Altrament han fet una intensiva edició d’imatges que ja havien realitzat en observacions anteriors, posant-ne color.

Avui, els fotosintètics han començat en bon peu el dia amb la teoria sobre catalitzadors heterogenis, fotocatàlisis. A la tarda, han tingut l’oportunitat d’aplicar aquesta teoria mentre comprovat l’eficàcia d’uns catalitzadors que havien sintetitzat ahir i abans d’ahir. Com que encara no estaven avorrits dels catalitzadors han repassat mètodes d’experimentació de catalitzadors, han fet un resum del que han fet aquest matí i han realitzat experiments per mesurar l’eficàcia del seus catalitzadors. Està clar que els hi encanten els catalitzadors!