Welcome to our lab!

Hello, welcome to our lab!

Felicitacions a la Carlota d'evolució i a l'Eric de boscos, que han tingut el plaer de celebrar el seu aniversari entre nosaltres! Avui al grup de biotecnologia ens toca escriure el blog, i esperem poder-lo penjar abans que l'últim dia que ens va tocar.

Els fotosintètics han sintetitzat òxid de ferro per fer-ho servir com a catalitzador en la fotocatàlisi. Durant la nit estarà reposant a 500 ºC, quasi tant com algun dels planetes de l'activitat d'astrobiologia. A la tarda han analitzat i comentat articles de nivell de doctorat. També han construït un espectròmetre de Lego i l'han programat amb Python. L'espectròmetre és un aparell per mesurar la llargada d'ona.

Durant el dia, els experts en evolució, han fet teoria sobre especiació i sobre rèptils de Comores (al costat dels pingüins més famosos, els de Madagascar). A més, com que ja tenien l'ADN extret dels dies anteriors, avui els ha tocat analitzar-lo amb l'ordinador. Han utilitzat la base de dades pública a internet BLAST per comparar els diferents genomes. A la tarda han fet una activitat dinàmica per entendre millor els arbres filogenètics. Han utilitzat gomets, i després, misteriosament, tots hem acabat amb algun gomet enganxat!!!

Finalment, avui els astrònoms han pogut descansar una mica més!!! Aquesta gran notícia la poden agrair als núvols d'ahir. Durant el matí han donat teoria sobre la formació i evolució de galàxies. Després de dinar han acabat una pràctica que consistia en calcular la distància a un cúmul d'estrelles que van observar fa uns dies. També han programat amb l'Excel, com els de boscos, però han tingut alguns problemes. Estan molt contents perquè el model en 3D de la Bàrbara (l'asteroide) s'ha reproduït mitjançant la fissió binària i ara en tenen 2. Després d'aquest fet miraculós molts s'han plantejat de passar-se a biologia molecular (el millor projecte).

A més, avui els de mapes han tingut un dia estranyament productiu, pel matí s'han dividit entre dos grups i utilitzant eines informàtiques com ARCMAP han elaborat mapes de relleu, distribució d'espècies, temperatura, precipitacions, pendent... de la zona de Port Ainé (que ves a saber on és). Posteriorment han elaborat un mapa geogràfic de les diferents localitats d'espècies de la zona de Port Ainé (pinus ursinata, pinus nigra, pinus sommus il pejus projectus... ). Després (com que van lents i necessiten molt de temps) han començat a analitzar l'inventari de camp i les imatges de satèl·lit i drone que han anat obtenint per poder arribar una conclusió i presentar-la durant l'exposició del pròxim diumenge.

I, per últim però més important, uns servidors han analitzat aquest matí els resultats obtinguts de les mostres d'ADN dels sospitosos del robatori dels cultius microbians del laboratori. I endevineu què... havia estat un tutor dels de fotosíntesi (SNAPE!). Ara que ja hem pogut mirar-les, però, hem quedat perplexos. Hem trobat el que sembla ser un fong potencialment patogènic d'una mostra extreta d'una ampolla de l'aula de boscos (malgrat no la facin servir, en tenen una). Ah, però també hem trobat un bacteri fluorescent extret del rierol d'aquí a prop. Després, a través d'un experiment molt senzill hem pogut observar un esdeveniment complexe. Cuinant gelatina de fruites hem observat l'efecte dels enzims presents en algunes d'aquestes, que no permeten formar els enllaços de col·lagen que donen a la gelatina la seva consistència. Finalment, hem fet una classe per Skype amb la Cristina, que ara està a la Universitat de Geòrgia, fent un postdoctorat, i ens ha parlat de transposons (seqüències d'ADN que, donat un moment concret, salten d'un lloc del genoma a un altre, i dels quals encara no se'n sap gaire). Ha estat molt interessant. També hem descobert que som addictes a la combinació etanol-ventilador i a altres coses que no podem mencionar.

A l'hora de berenar, ha tingut lloc el Vè torneig de coets Joves i Ciència. Ahir els d'astro van fer una cambra de boira per mirar partícules subatòmiques carregades. Amb el gel sec que els hi va sobrar els professors han fet una competició de coets d'ampolles d'aigua que al reaccionar amb el gel sec produïen gas i, quan el tap no aguantava més la pressió, els coets sortien propulsats. Aquest any els de biologia molecular també hem intentat participar al concurs. Diem intentat perquè el tap del nostre coet no ha sortit en augmentar la pressió i l'ampolla ha explotat (ho podeu veure als stories de l'Instagram de la @lapredrera_ciencia). Finalment han guanyat els professors d'astro però hem passat una bona estona! Almenys el nostre ha sigut el més bonic!

Aquesta tarda ens hem calçat les botes de muntanya i, en grups de tres o quatre, hem fet una cursa d'orientació pels voltants de MónNatura.