Preguntes freqüents

Preguntes generals sobre el programa

 • Què és el Programa Joves i Ciència? És un programa que té per objectiu fomentar les vocacions científiques dels joves. S’adreça a cinquanta d'estudiants de 4t d’ESO de Catalunya que, durant tres anys, tenen l’oportunitat de viure la recerca científica en primera persona.
 • Joves i Ciència és exclusiu per a estudiants de 4t d’ESO? Sí. El Programa Joves i Ciència va adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO. Té una durada de tres anys, de manera que els estudiants participen en les diferents fases del programa durant els estius de 4t d’ESO, 1r de batxillerat i 2n de batxillerat.
 • Com es desenvolupa? El programa té una durada de tres anys:
  • 1r any | FASE 1 - Estades científiques a MónNatura Pirineus: 50 Estudiants de 4t d’ESO són seleccionats per viure una experiència de recerca científica a MónNatura Pirineus, treballant en un dels 5 projectes liderats per investigadors/es de primera línia i convivint 13 dies en un paratge idíl·lic a les Valls d’Àneu.
  • 2n ANY | FASE 2 - Estades al Centre de Recerca: els estudiants ja seleccionats i que han finalitzat el primer curs de batxillerat científic i/o tecnològic poden continuar tenint experiències en ciència en un centre de recerca local. 
  • 3r ANY | FASE 3 - Estades de Recerca Internacional: els estudiants han de buscar un projecte del seu interès a desenvolupar durant l’estiu en un centre de recerca internacional (o local), o bé participar en un programa internacional de ciència.
 • Quants anys fa que es duu a terme el programa? El programa va començar al 2008, així doncs aquesta és ja la tretzena edició.
 • Quants estudiants sol·liciten ser admesos a Joves i Ciència? És molt competitiu? Cada any, més de 800 estudiants sol·liciten accedir al programa. La majoria tenen un molt bon expedient acadèmic i alta motivació per la ciència. Però només podem acceptar 50 participants.
 • Com s'escullen els participants? Busquem joves amb empenta, interès, curiositat i compromís amb la ciència. Així doncs, demanem als docents dels centres educatius fer un selecció prèvia de tres candidats per centre. A continuació, i un cop completat el procés d’inscripció, ens guiem per la carta de motivació que heu d'escriure i en la qual ens heu de mostrar el vostre interès per la ciència, els vostres projectes personals i escolars (inquietuds, experiències científiques, aficions, participacions en olimpíades científiques, premis rebuts, lectures, instruments musicals que toqueu...) i tot allò que considereu que respon al perfil de candidat/a que busquem per gaudir d’aquesta oportunitat. També són molt importants les respostes a les preguntes que us fem en els formularis de sol·licitud i els comentaris i valoracions que rebem del vostre professorat dels centres docents on estigueu cursant 4t d'ESO. Per últim, aquells candidats/es que supereu la primera fase de selecció i sigueu preseleccionats, sereu convocats a fer una entrevista personal amb els investigadors i investigadores que lideren els projectes, qui decidiran els 50 participants finals que passaran a formar part del programa. 
 • Em puc presentar per lliure? No. Cada centre educatiu selecciona els estudiants que presenta al programa. Per tant, primer parla amb el teu tutor/a. Tingues en compte que el teu tutor/a, cap d'estudis o director/a i un dels teus professors/es t’hauran de fer una carta de recomanació. A l’apartat d’inscripcions trobaràs tots els passos a seguir per formalitzar la teva sol·licitud.
 • Quants alumnes d’un mateix centre educatiu es poden inscriure al Programa Joves i Ciència? Cada centre educatiu hauran de fer una selecció d’un màxim de 3 candidats per centre. En cas de rebre més de 3 candidatures d’un centre educatiu, automàticament s’eliminaran totes les candidatures del centre inscrites. 
 • Com he de fer arribar la meva carta de motivació i expedient acadèmic? A través de l’apartat d’inscripcions d’aquesta pàgina web. Ompliràs un formulari online, que t'arribarà quan els teus pares o tutors legals t'hagin inscrit (i hi posin el teu correu electrònic). Aquesta és l'única via admesa per fer-nos arribar la teva carta de motivació i l'expedient. No s’acceptaran documents via correu electrònic o correu postal.
 • Com han de fer arribar el meu professor/a i el meu tutor/a la seva carta de recomanació? Per correu electrònic? Per correu? A través de l’apartat d’inscripcions d’aquesta pàgina web. Ompliran un formulari online que els arribarà un cop hagis completat la teva sol·licitud i ens indiquis els respectius correus electrònics del professor/a i del tutor/a (han de ser dues persones diferents). Aquesta és l'única via admesa per fer-nos arribar les seves cartes de recomanació. No s’acceptaran documents via correu electrònic o correu postal.
 • És necessari l’anglès? L'anglès és molt important en ciència. És un punt important per a la selecció. A més, és absolutament necessari per optar una plaça a les estades i programes internacionals de ciència de les diferents fases del programa.
 • Quin cost té participar al programa? L’aportació que ha de fer el participant per a les Estades científiques a MónNatura Pirineus del primer any del programa és de 600 euros. A la segona i tercera fase del programa, durant les Estades al Centre de Recerca i les Estades de Recerca Internacional, la Fundació es fa càrrec de les despeses de formació i el participant haurà de fer-se càrrec de les despeses de matriculació al programa, que en alguns casos inclou també les despeses d’allotjament i manutenció. En cas que no sigui així, aquestes despeses aniran a càrrec dels participants.
 • Què puc fer si no m’ho puc pagar? El Programa Joves i Ciència basa el procés de selecció en les qualitats dels candidats. La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa a donar oportunitats als joves i no deixarà cap estudiant seleccionat fora del programa per raons econòmiques; pel que s’estudiarà la concessió de beques als candidats que justifiquin documentalment no poder fer front a l’import de matriculació. Per a la sol·licitud de beques contacteu amb nosaltres.
 • Si participo al Programa Joves i Ciència podré participar en altres cursos de la Fundació Catalunya La Pedrera com el Bojos per la ciència, el Campus Natura o el BIYSC? No et podràs presentar com a candidat/a per participar al Programa Bojos per la ciència si ets participant del Programa Joves i Ciència. No obstant, és totalment compatible amb el Campus Natura o el BIYSC, sempre i quan compleixis els requisits d’accés respectius.
 • Si tinc consultes sobre la logística del programa (inscripcions, calendari, pagament, etc.) o sobre el contingut del programa a qui puc fer la consulta? Ho pots fer a través del formulari de contacte o a través del correu electrònic jovesiciencia@fcatalunyalapedrera.com

FASE 1 | Estades científiques a MónNatura Pirineus

 • Com són les Estades MónNatura Pirineus? El programa acadèmic és exigent, d'unes 7-8 hores diàries, això no vol dir que no hi hagi temps per a altres diversions i per a les estones lliures. No són unes colònies, sinó unes estades on s'hi treballa i s'hi aprèn moltíssim.
 • Què és MónNatura Pirineus? MónNatura Pirineus és un centre destinat a l'educació ambiental i a la sensibilització de la societat envers el desenvolupament sostenible, la conservació de la natura i el paisatge. Està situat en unes pastures properes al poble de Son, a 7 km d'Esterri d'Àneu. El poble de Son es troba en una de les regions dels Pirineus més ben conservades, les valls d'Àneu. Situades al bell mig dels Pirineus, constitueixen una subcomarca de poc més de 407 km2 que ocupa tota la part superior de la comarca del Pallars Sobirà. Podeu consultar la pàgina web a: www.monnaturapirineus.com
 • Quin cost tenen les Estades científiques a MónNatura Pirineus? El cost total de les Estades científiques a MónNatura Pirineus és de 2.200 euros per estudiant, dels quals la Fundació Catalunya La Pedrera en finança una part. Així doncs, cada estudiant seleccionat farà l’aportació de 600 euros. El cost total de les estades inclou: pernoctacions i manutenció de l’estudiant al centre MónNatura Pirineus des del 23 de juny fins al 5 de juliol de 2020, material utilitzat en els projectes de recerca, transport d’anada al centre, activitats realitzades, honoraris dels investigadors i del personal de suport, assegurança d’accidents i responsabilitat civil.
 • Un cop finalitzades les Estades científiques a MónNatura Pirineus què hauré de fer? El Programa Joves i Ciència no acaba amb les Estades científiques a MónNatura Pirineus, sinó que té una continuïtat durant els dos anys posteriors: amb les Estades al Centre Recerca i les Estades de Recerca Internacional. Aquestes dues fases tenen l’objectiu de seguir acostant els estudiants a la ciència, ja sigui fent una estada en un centre de recerca o en un programa internacional de ciència. Per poder formar part de la segona fase del programa, els estudiants haureu d’escriure un article científic durant el primer trimestre de 1r de Batxillerat. La qualitat d’aquest treball serà determinant per obtenir un plaça de recerca a la següent fase del programa. 

FASE 2 | Estades al Centre de Recerca 

 • En què consisteix la segona fase del programa, les Estades al Centre de Recerca? Durant l’estiu de 1r a 2n de Batxillerat, els estudiants seleccionats a la primera fase podreu continuar tenint experiències en investigació científica en un centre de recerca local. L’objectiu d’aquesta fase és que cada estudiant s’incorpori en un equip d’investigació d’un laboratori científic, on podrà treballar amb professionals de primer nivell i en grups de recerca internacionals. Aquesta fase també inclou una única opció d’estada de recerca internacional amb places reservades al Research Science Institute (RSI), al Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Estats Units; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació, però on el Programa Joves i Ciència no hi té places reservades. 

FASE 3 | Estades de Recerca Internacional

 • En què consisteix la tercera fase del programa, les Estades de Recerca Internacional? En aquesta etapa els estudiants haureu de buscar, pel vostre compte, un projecte de recerca a desenvolupar durant l’estiu de 2n de Batxillerat, ja sigui en un centre d’investigació o en un programa internacional de ciència. L’objectiu d’aquesta fase és que sigueu els propis estudiants qui busqueu un projecte de recerca en el qual treballar que s’ajusti a les vostres preferències i interessos científics.  Tot i que el propòsit d’aquesta fase és que busqueu oportunitats de recerca a nivell internacional, també s’admetrà la possibilitat de realitzar una estada local en un centre o institució pel qual tingueu un interés en particular. Com a última opció, el Programa Joves i Ciència oferirà un nombre de places reservades limitades per participar en un programa internacional de ciència o incorporar-se en un equip d’investigació d’un centre de recerca internacional durant aquesta fase; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació, però on el Programa Joves i Ciència no hi té places reservades.