Mirant des del cel: com afecta el canvi climàtic als nostres boscos?

Podem observar els efectes del canvi climàtic sobre els boscos? Com seran d'aquí 50 anys? Hi hauran més incendis? En aquest projecte coneixeràs millor les transformacions que s’estan produint als nostres ecosistemes degut a al canvi global. Aprendràs a utilitzar noves tecnologies i fonts de dades mediambientals per detectar els canvis de vegetació a diferents nivells. Des de l’escala global, amb satèl·lits que proporcionen imatges multiespectrals a 1km (Modis, diari) o a 10 m (Sentinel-2, cada 5 dies), fins a escala centimètrica, amb càmeres instal·lades en drons o realitzant mesures a camp. Els efectes del canvi global ja comencen a ser evidents: els reconeixerem?

Projecte liderat per investigadors i investigadores del Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (Lleida), i associat al Màster Forestal Europeu Erasmus Mundus coordinat per la University of Eastern Finland (Finlàndia). Projecte desenvolupat en català i castellà.

La Universitat de Lleida (UdL) combina una llarga i fructífera tradició universitària amb una estructura jove i dinàmica per tal d'aconseguir una docència d'excel·lència i una recerca de qualitat amb mètodes avançats. Concretament, el Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida està especialitzat en l'aplicació de la enginyeria a l'agricultura, la ramaderia, el medi natural, indústries i processos de transformació forestal, planificació i ecologia del paisatge, i de la construcció i l'enginyeria civil. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) es va constituir inicialment entre el Consell Comarcal del Solsonès i el Consell Comarcal del Solsonès i la Universitat de Lleida l'any 1996, i posteriorment, s'hi van incorporar la Diputació de Lleida, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. L'objectiu del CTFC és contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural i a la gestió sostenible del medi natural. El Màster Forestal Europeu coordinat per la University of Eastern Finland, en el qual imparteixen docència alguns investigadors del projecte, representa el màxim nivell d'ensenyança en el camp de les ciències forestals. La qualitat del programa ha estat reconeguda per la Comissió Europea 3 vegades (2004, 2010, 2016) mitjançant l'estatus i segell Erasmus Mundus. 

www.udl.es/cawww.eagrof.udl.catwww.ctfc.catwww.uef.fi/en/web/mdp-europeanforestry

 

L’expressió emergència climàtica ha estat declarat neologisme aquest 2019. I és que sentim parlar a tot arreu sobre el canvi climàtic, a la televisió, a través de les xarxes socials, etc. No obstant, la informació que ens arriba al respecte sovint és poc precisa i manca de rigor científic. En aquest projecte descobriràs quines són les causes reals i les conseqüències del canvi climàtic sobre els boscos, aplicant el mètode científic. A partir de la informació recollida en sortides de camp, dades de satel·lit i imatges enregistrades amb frons estudiarem aquesta problemàtica i debatrem els resultats obtinguts per tal de trobar solucions viables que ens permetin reduir l’impacte ambiental que com a humans exercim sobre el planeta.

En aquest projecte aprendràs a buscar, descarregar, processar i crear imatges útils per a la presa de decisions en la gestió mediambiental. Per fer-ho, disposem de dades de satèl·lits (Sentinel-2, un dels més recents i dedicat exclusivament a usos mediambientals, que obté imatges d’alta resolució multiespectral), ortofotografies i dades LIDAR de Catalunya, amb resolucions des de mètriques fins a centimètriques. També aprendrem com funciona un dron i els seus usos gairebé infinits, com ara la possibilitat d’instal·lar-hi una càmera i poder obtenir imatges reals d’alta resolució i pràcticament instantànies de l’estat dels nostres boscos.

Participant en aquest projecte també aprendràs a fer treball de camp, i què millor que poder tenir el ‘laboratori’ en plena natura! Farem diverses sortides al bosc que et permetran conèixer millor el funcionament dels boscos i els principals agents que els afecten (ventades, insectes, neu, foc, etc.). Aprendràs a realitzar un inventari forestal per obtenir dades del bosc i comparar-les amb les obtingudes digitalment mitjançant les noves tecnologies, i així poder caracteritzar les dinàmiques naturals d’aquests ecosistemes.

Després de passar dues setmanes estudiant els boscos i el seu funcionament, seràs capaç d’elaborar cartografia i altres tipus d’informació gràfica (taules, figures) per conèixer els principals efectes del canvi climàtic sobre els boscos del voltant de Món Natura Pirineus. D’aquesta manera, hauràs assolit els coneixements necessaris per interpretar aquestes dades i discutir les seves conseqüències sobre els boscos i el benefici que proporcionen a la societat.

 

EQUIP INVESTIGADOR

Aitor Ameztegui González

Enginyer Tècnic Forestal per la Universidad de Valladolid (2003) i Enginyer de Forests (2007) per la Universitat de Lleida. L'any 2010 va realitzar un Màster de Recerca en Sistemes i Productes Forestals, i el 2013 va obtenir el títol de Doctor en Ciències Forestals per la Universitat de Lleida. Després de desenvolupar la seva Tesi Doctoral al CTFC, entre 2013 i 2015 va realitzar una estada postdoctoral a la Université du Québec a Montréal (Canadà). Ha sigut investigador post-doctoral (Juan de la Cierva Formación) al CREAF, i actualment és docent i investigador a la Universitat de Lleida, i investigador associat al CTFC. La seva recerca pretén millorar el coneixement sobre les respostes dels boscos als diversos canvis ambientals, i determinar el paper de la gestió forestal en la dinàmica futura dels ecosistemes forestals.

Lluís Coll Mir

Enginyer de forests per la Universitat de Lleida (1999) i doctor en ecologia forestal per la Universitat Blaise Pascal (Clermont-Ferrand, 2003). Després de realitzar una estada post-doctoral a la Universitat de Québec à Montréal (2004 i 2005), s'incorpora al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) amb un contracte Juan de la Cierva (2006-2008). Posteriorment desenvolupa un contracte Ramon y Cajal a la mateixa institució (2009-2014). L'any 2016 s'incorpora a la Universitat de Lleida com a professor visitant però continua vinculat al CTFC com a investigador adscrit. És també investigador associat del CREAF (des del 2011) i del Centre d'Étude de la Forêt del Québec (des del 2015). En els darrers 10 anys ha participat en projectes de recerca de les principals convocatòries nacionals i internacionals, exercint d'investigador principal en alguns d'ells.

Pere Gelabert Vadillo

Llicenciat en Geografia per la Universitat les Illes Balears (UIB). Va realitzar el màster en Tecnologies d’Informació Geogràfica (TIG) a la Universitat de Saragossa (UNIZAR), i actualment porta a terme la seva tesi doctoral en l’estudi de nous mètodes per la quantificació de la biodiversitat i altres serveis ambientals de les pastures mitjançant la teledetecció.

Iris Monfort Bague

Enginyera Forestal per la Universitat de Lleida l’any 2014. Actualment està realitzant el seu doctorat conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya en l’estudi de la regeneració dels boscos després de pertorbacions abiòtiques (incendi, tempestes, sequera, etc.). Durant la tesi ha realitzat una estada a la Universitat de Freiburg (Alemania) estudiant la regeneració d’avets i pícees 25 anys després d’una tempesta. Actualment, també és l’assistent del Màster Forestal Europeu Erasmus Mundus del que la Universitat de Lleida forma part, juntament amb 5 universitats més consorciades, coordinat per la University of Eastern Finland (Finlàndia).

Marcos Rodrigues Mimbrero

Llicenciat en Geografia per la Universitat de Saragossa (UZ), va realitzar el màster en Tecnologies d’Informació Geogràfica (TIG), i l’any 2015 va presentar la seva tesi doctoral en l’estudi de nous mètodes per la modelització de l’ocurrència d’incendis forestals i l’estimació de la vulnerabilitat ecològica. Durant la seva tesi, ha realitzat estades al Joint Research Centre a Ispra (Itàlia) i a la Universitat de St. Andrews (Escòcia, UK). En els anys 2013-2017 ha estat contractat com a professor associat al Departament de Geografia a la Universitat de Saragossa amb docència al Grau de Geografia y al Máster en TIG. Al mateix temps ha treballat com analista de Sistemes d’Informació Geogràfica. És soci cofundador de l’empresa spinoff remOT-Technologies S.L. des de 2016 i, actualment és investigador post-doctoral a la Universitat de Lleida mitjançant un contracte d’investigació Juan de la Cierva Formación.